woensdag 29 september 2010

Mooi Twenthe (1925): Tubbergen

TUBBERGEN
Tubbergen is een stil Twentsch dorpje, gelegen op ca. 1 ¾ uur afstand van Almelo. Een aardige fietstocht met aan beide kanten van den weg afwisselend bosch en heide. Wanneer men nog een twintig minuten van Tubbergen verwijderd is, treft men aan den linkerkant van den weg het landgoed Schulterwolde, van de familie Ledeboer uit Almelo, aan. Dit landgoed bestaat uit dennebosch en heeft mooie wandelwegen.
Het dorp Tubbergen heeft enkele bezienswaardigheden, o.a. de R.K. kerk met zijn toren van Bentheimersteen en het landgoed Eschede, geboorteplaats van Dr. Schaepman, thans eigendom van de familie Paehlig te Rotterdam. Ook de Kroezeboom dient vermeld. Hier onder hielden ten tijde der geloofsvervolgingen de R.K. hun godsdienstoefeningen.
De omstreken van Tubbergen zijn prachtig. Te Vasse en Hezingen op drie kwartier afstand heeft men vanaf de Braam- en Tutenberg prachtige panorama's. Op de Braamberg treft men een landhuis van de familie Jannink uit Enschedé aan, hetwelk daar schilderachtig is gelegen. In Hezingen vindt men voorts in een boschachtige omgeving bronnen, waaruit men het water ziet opborrelen. Een bijzonderheid zijn hier voorts de 'losse hoezen’, waarvan men er nog enkele te Hezingen aantreft. Ze verdwijnen trouwens zoo successievelijk. Een gids om deze prachtige omgeving te doorkruisen is bij Wermelink te Vasse te bevragen. Ook voor pension kan men zich daar vervoegen. Tubbergen en Vasse zijn van uit Almelo en Ootmarsum per autobus te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten