maandag 20 februari 2012

In het hartje van het Overijselsche Binnenland (1916): Van alles wat

Van alles wat.

Markelo kan men het best bereiken met de staatsspoor. Het is gelegen aan de lijn Zutfen-Hengelo en van Zutfen komende het eerste station achter Lochem, van Hengelo komend het eerste station achter Goor. Dagelijks vijf treinen in de richting Hengelo en zes treinen in de richting Zutfen (zie dienstregeling Staatsspoor). Afstand van station tot dorp ongeveer een klein uur.
Ook kan men Markelo bereiken door op de lijn Deventer-Almelo uit te stappen aan het station Holten en vandaar langs den straatweg het dorp bereiken. Afstand ongeveer vijf kwartier. (Dagelijks vijf treinen richting Almelo en vijf treinen richting Deventer zie dienstregelIng).
Ook kan men een halte vroeger uitstappen, wanneer men den conducteur verzocht heeft te stoppen aan den Dijkerhoek. Men kan dan langs de schoolbuurt over de brug van de Schipbeek den grintweg nemen van Zutfen naar Markelo, afstand eveneens ruim een uur.
Tenslotte kan men met het locaalspoortje van Winterswijk en Neede komend in Goor uitstappen en van daar langs den grooten straatweg Markelo in een groot uur bereiken.
Vooruit bericht, zenden de verschillende eigenaars der hotels paard en rijtuig aan de stations.
In Markelo heeft men Het Zwaantje, Bondshotel van gebroeders Spenkelink, Het Wapen van Markelo, café en hotel van den heer Leunk en het Pension LichtendahI, dat vooral voor langer verblijf uitstekend ingericht is.

ENKELE WANDELINGEN.

Van het dorp (Stadhuis, pension Lichtendahl) over de Markt naar het Rondeel en den Markeloschen Berg, (7 minuten). Vandaar over den dorpsesch naar den Nieuwen Stationsweg bij den Molen en langs de school terug, een kwartier.

Van het dorp Markelosche berg, door het veld naar den straatweg van Holten, voorbij Rosink links den binnenweg in en voorbij Oonk en Leuvelink naar het oude huisje van Brinkman in den Achterhoek, drie kwartier. Vandaar terug langs den straatweg, 20 minuten.

Over den Markeloschen Berg naar Kattenberg en vandaar voorbij Long-Tom en over de Kraaijenbelt naar de Roosdomsche brug. Dan over de Horsten naar de Bouwhuisbrug, vervolgens over de Kade tusschen de beide stroompjes naar de Brug van EnkIaar voorbij Krisjan naar den Dijkerhoek en vandaar langs den grintweg naar het dorp 21/2 uur.

Van de Schoolbuurt bij De Hooge Brug langs De Woestenij door de Markelijker Groenlanden naar Nijland en De Haspel over den Beuzenberg en de Loker Enk naar Holten een uur.

Van de Roosdomsche Brug naar de Ensinkgoorsbrug en vandaar naar Stokkum en langs den grintweg naar Markeloo terug, 1,5 uur.

Van het dorp door den Achterhoek naar den Friesenberg, terug langs den straatweg van Rijssen, 2,5 uur.

Van het pension Lichtendahl, Goorsche straatweg tot Tweesprong, Oude Stationsweg, tot Beusbergen, Nieuwe stationsweg langs molen en school terug 20 minuten (Markelosche Vierkantje).

Van pension Lichtendahl, Nieuwe Stationsweg. Beusbergen, door het land naar Hulpe en Hemmel, langs den straatweg voorbij het Kerkhof terug, één uur.

Van pension Lichtendahl straatweg naar Goor tot aan de pannenfabriek, rechts het paadje over den Herikeberg, Belvedère, Herike, (PIasman los Huis) over de LeemkuiIen en langs de herberg De Pot terug, 2 uur.

Van pension Lichtendahl naar de Hulpe en Hemmel, vandaar over den Herikerberg naar de Belvedère en vandaar naar Plasman, terug over de Leemkuilen en De Pot, 3 uur.

Verschillende wandelingen kunnen volgens eigen inzicht bekort of verlengd worden, meerdere laten zich tot één groote samenstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten