woensdag 16 september 2009

Geïllustreerde gids voor Denekamp en omstreken: Naar de Dinkelwerken en den Huneborg

Naar de Dinkelwerken en den Huneborg


Fragment van Wandel-, fiets- en autokaart van De Lutte, Denekamp en omstreken (1916). Klik er op voor vergroting.

De Huneborg ligt in het Voltherbroek; van Denekamp komende aan de rechterzijde van het kanaal, nabij de Volterbrug over dat kanaal, en is in 5 kwartier te bereiken.
Men kan wandelen over den Ootm. weg en neemt dan den linker kanaaldijk. Weldra ontmoet men dan de Dinkel, die hier, evenals de Gele beek bij den Nordhornschen straatweg en de Rammelbeek, aan de grens, sedert 1903 onder het kanaal doorstroomt. Als een merkwaardigheid op het gebied der waterbouwkunde trok dit reuzenwerk destijds bij zijn wording zeer de aandacht en ook nu nog wordt het door velen bezocht. Men heeft deze kostbare werken gemaakt, omdat de Dinkel, die vroeger gewoon door het kanaal stroomde, dit laatste steeds verzandde en tevens, omdat men na de doorgraving op Pruisisch gebied daar vreesde, overlast van het Dinkelwater te krijgen. Een zijarm van de Dinkel dient nog om het kanaal te voeden. Men gaat nu verder langs Harsveld- en Voltherbrug, en dan nog een paar honderd meter, waar de weg rechts af gaat. Dicht bij een paar boerderijen vindt men de historische plaats, naar aanleiding waarvan Mr. J. van Lennep zijn verhaal in "de Voorouders" geschreven heeft.
Den terugtocht neemt men tot de Harsveldbrug langs het kanaal, die brug overgaande voert ons de weg langs den Watermolen naar Denekamp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten